Банкеръ Daily

Свят

Първи публичен дебат на кандидатите за председател на Еврокомисията

Първите в историята на Европейския съюз публични дебати на кандидатите за поста председател на Европейската комисия се състояха в Европейския парламент в Брюксел в сряда късно вечерта. Лидерите на шестте водещи фракции на Европейския парламент взеха участие в дебата, който продължи близо два часа. Дискусията беше излъчена по интернет, включително чрез различни социални мрежи, чиито потребители можеха да задават въпроси.

Кандидатите бяха лидерът на Европейската народна партия, германският Манфред Вебер, първият заместник-председател на Европейската комисия, холандецът Франс Тимерманс (представител на социалистите) и еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер (кандидатът на либералите). Другите трима кандидати са евродепутатът от Германия от Ска Келер (Зелените), чехът  Ян Захрадил (от фракцията на европейските консерватори и реформисти) и белгийката Нико Кю (кандидат за обединена левица).

Всички кандидати се изказаха в подкрепа на необходимостта да се спасяват мигрантите в морето, но не бе уточнено какво ще стане с хилядите бежанци, които са били спасени и как да се ограничи основният проблем в средиземноморските страни. Съгласие имаше и в подкрепа на борбата с глобалната промяна на климата, която трябва да се води „социално отговорна“, т.е. по начин, който не подкопава икономиката и заетостта в Европа. Освен това всеки от шестимата кандидати заяви, че е необходимо да се развива мобилността на младите хора, да се насърчават общи ценности на демокрацията, правата на човека и хуманизма, както и да се въведе равенство между половете в целия свят.

По време на дебата бе зададен въпрос за причините за популярността на радикалите. Маргрете Вестагер формулира отговора му най-ясно: „Ние предлагаме сложни отговори и говорим твърде неразбираемо, изглежда, че ЕС се опитва да запази тайните си. С цялата си терминология и съкращения трябва да бъдем по-прости и по-отворени, да даваме на хората храна за мисъл и борба с невярна и лошокачествена информация. "

От своя страна кандидатът от фракцията на европейските консерватори и реформисти, Чехия Ян Захрадил, отбеляза, че когато обсъжда проблемите на ЕС с избирателите, той си дава сметка, че хората "обичат обединена Европа, но не харесват всичко, свързано с политиката на Брюксел". „Зелената” Ска Келер не спори по тази тема, но веднага заяви, че отговорните политици от ЕС „не трябва да оставят политическото пространство на радикалите”, не трябва да преговарят с тях или да се присъединяват към коалиции.

Манфред Вебер отказа да отговори на въпрос, свързан с твърдението на унгарския премиер Виктор Орбан, че не е способен да оглави ЕК. Липсата на отговор също е отговор, поясни Вебер. ЕС трябва да решава, а не да създава проблеми. Трябва да обсъдим как можем да създадем икономически растеж и хората да не напускат страната си, за да печелят по-добре. Не трябва да се борим помежду си, а да си сътрудничим, добави той.

По повод разширяването на ЕС Вебер заяви, че има място за още европейски народи, но преди да бъдат приети, те трябва да решат напълно откритите въпроси, особено граничните си спорове. Турция не може да бъде част от ЕС, защото не е изцяло европейски народ, допълни той.

Франс ТимермансПартия на европейските социалисти) отбеляза, че дебатът е очертал възможни мнозинства в следващия състав на ЕП. Той настоя евродепутатите да имат възможност да подкрепят за следващ председател на ЕК някой от водещите кандидати, а не друг.

Ян Захрадил (Европейски консерватори и реформатори) заяви, че е необходим друг баланс между европейските и националните решения. Има нужда от решения, съобразени с всяка отделна държава от ЕС. Трябва ЕК да бъде по-малко политическа и да не се бори за власт с Европейския съвет. Все по-тясното сближаване на страните от ЕС е неприложимо занапред, коментира той. Захрадил настоя европейската данъчна и външна политика политика да не бъдат очертавани на основата на решения с мнозинство, а с единодушие.

Маргарете Вестагер посочи, че е важно Европа да не бъде разделена и за това трябва да се погрижи ЕК. Тя изрази очакване занапред процесът на разширяване на ЕС да бъде по-бавен. ЕС ще се разширява, но с повече усилия. Никога не съм срещала избирател, който да иска промяна в договорите за ЕС. Трябва да се движим в съществуващите рамки, да приложим приетите правила. Въвеждането на нови правила невинаги е отговор. Трябва да обмислим защо понякога се предпочита взимането на решения без единодушие, допълни тя.

Ска Келер определи разширяването на ЕС досега като голям успех. Трябва да продължим да работим със страните, които се стремят към присъединяване. Трябва да останем внимателни и след приемането на страните по въпроса с върховенството на закона, призова тя.
Келер предложи бюджетът на ЕС да бъде използван природосъобразно. Бюджетът на ЕС бих погледнала през въпроса, какви пари харчим за неща, които увреждат природата, например с насърчаването употребата на замърсяващи енергоизточници. Трябва да пренасочим парите към природосъобразни технологии и дейности, особено в земеделието, добави тя.

Нико Куе призова да не се прави избор между хората и пазара. Ако не изберем хората, Европа ще се срути, обобщи той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във