Банкеръ Daily

Свят

Първи мерки във Франция за излизане от карантината

Франция започва постепенното излизане от карантината, която бе наложена в страната във връзка с разпространението на коронавируса, съобщава ТАСС.
Решението беше взето през миналата седмица от президента Еманюел Макрон и премиера Едуар Филип и одобрено от Парламента на страната. Цяла Франция беше поставена в строга карантина 56 дни, през които от коронавируса починаха над 26 хиляди човека.
От днес във всички градове се отменя задължителната употреба на хартиен формуляр или електронен пропуск с QR код, с които досега бе разрешено на французите да напускат за кратко дома си.
Има обаче ново ограничение в пътуванията. Всички, които отиват на работа в Париж, трябва да представят декларация с печат от работодателя, в която по-специално се посочва часът на пътуването.
Вече около 60% от регионалните влакове и 25% от високоскоростните експреси, които свързват основните градове на Франция, ще се движат по маршрутите си.
В Париж ще работи около 75% от наземния и подземен обществен транспорт. Но остават закрити 60 от общо 302 метростанции.
Ще бъдат отворени всички магазини, с изключение на големите търговски центрове (с площ от 40 хил. кв. м или повече). Супермаркетите ще могат да работят само с разрешение на кметовете.  Пазарите също отварят.

Но парковете и площадите в повечето градове остават затворени. Разрешава се на хората, които искат да потренират на чист въздух, ще могат да влизат в тях.
Остават затворени местата, където могат да се събират много хора - театрите и концертните зали, както и кафенетата и ресторантите.
Училищата отварят врати, но само за учителите, за да подготвят класните стаи за завръщането на учениците, което е планирано за 14 май.

Facebook logo
Бъдете с нас и във