Банкеръ Daily

Свят

Първи арест в Хонконг след приемането на закона за сигурността

Полицията в Хонконг каза днес, че е арестувала мъж, защото е държал знаме, на което е написано "Хонконг независимост". Това е първият арест, откакто вчера Китай прие нов закон за сигурността на тази територия, предаде Ройтерс.

На публикувани от полицията снимки в "Туитър" се вижда как знамето лежи на тротоара пред мъж, носещ черна тениска с надпис "Свободен Хонконг".

Полицията в Хонконг използва днес водни оръдия, за да разпръсне първия протест в китайския специален административен район, откакто Китай прие нов закон в сферата на сигурността и предупреди, че призивите за отцепване ще бъдат наказвани, предаде Ройтерс.

Хиляди хора се събраха на демонстрация, за да отбележат 23-ата годишнина от предаването на бившата британска колония на Китай.
Полицията използва лютив спрей и извърши арести, а магазини и една метростанция бяха затворени.

Демонстрантите скандираха "Хонконг независимост", а силите на реда използваха водни оръдия, за да ги разпръснат. По-късно полицията съобщи, че е извършила 30 ареста за незаконно събиране, неподчинение на органите на реда, притежание на оръжие и нарушаване на новия закон.

Подписан вчера от китайския президент Си Дзинпин, новият закон е насочен срещу четири типа престъпления: подривна дейност, отцепничество, тероризъм и сговор с чуждестранни сили. Всяко от тях може да бъде наказано с доживотен затвор.

Противниците на закона казват, че той е опит за смазване на опозицията в Хонконг.

Китай призова чужди страни да не се месят в делата на Хонконг. Говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян каза, че чуждите страни трябва да гледат на ситуацията в Хонконг обективно и че Пекин няма да позволи чуждестранна намеса във вътрешните си работи.

Обединеното кралство е силно разочаровано от налагането на този закон на Хонконг, заяви днес в ефира на радио "Таймс" британският министър на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия Алок Шарма. Той добави, че Обединеното кралство застава зад народа на бившата си колония.

Facebook logo
Бъдете с нас и във