Банкеръ Daily

Свят

Първата в Европа жена командир на МКС започна подготовка за полета в Русия

Саманта Кристофорети е първата италианка в космоса. Тя е и първият човек направил и изпил еспресо кафе в космоса.

Италианката Саманта Кристофорети, която ще стане първата в Европа жена командир  на Международната космическа станция (МКС), вече е започнала подготовката си за полета в Русия. Това е съобщил шефът на Министерството на промишлеността и търговията на Русия Денис Мантуров на заседанието на руско-италианския съвет за сътрудничество.

"Сега в Центъра за подготовка на космонавти „Гагарин“ минават тренировките на първата жена космонавт от Италианската космическа агенция Саманта Кристофорети. Доколкото аз знам, тя може да оглави поредната 68-а експедиция на Международната космическа станция", е казал той.

Преди полета всички астронавти изучават руския сегмент на станцията, а космонавтите от Роскосмос – американския сектор.

Тази космическая мисия ще бъде втората за Кристофорети. Както бе съобщено, заедно  с нея към МКС трябва да полетят и астронавтите от НАСА Кел Линдгрен и Боб Хайнс. Излитането на пилотирания кораб Crew Dragon на компанията SpaceX с екипаж на борда ще се състои от космодрума на нос Канаверал в американския щат Флорида през 2022 година.

 Кристофорети ще стане петият  командир от Европа в искторията на станцията.

 

Саманта Кристофорети

е италианска астронавтка, родена на 26 април 1977 година в Милано, пилот и инженер. Тя държи рекорда за жени за най-дълъг престой в космоса при полет (199 дни и 16 часа) и най-дългия непрекъснат космически полет от европейски астронавт. Тя е първата италианка в космоса. Тя е и първият човек направил и изпил еспресо кафе в космоса.

Кристофорети учи в Болцано и Тренто. През 2001 г. завършва магистратура по машиностроене в Техническия университет Мюнхен. После учи четири месеца в École nationale supérieure de l'aéronautique et de l'espace в Тулуза, Франция, и 10 месеца в Руски университет по химия и технология Менделеев в Москва. През 2005 година тя става бакалавър по аеронавтика в Неаполитански университет Федерико Втори.

Кристофорети влиза във военновъздушните сили на Италия през 2001 година и следва във Военновъздушната академия, която завършва четири години по-късно. Обучена е за военен пилот и служи в армията до 2009-а.

На 23 ноември 2014 година Саманта Кристофорети излита с кораба Съюз ТМА-15 за МКС и става член на МКС-експедиция 42 и МКС-експедиция 43. Приземява се на 11 юли 2015 година след повече от 199 дена престой в Космоса.

Нейните хобита са планинско колоездене, гмуркане, йога, китайски език, изследване на пещерите и четене. Тя говори италиански, английски, немски, френски и руски. Като много астронавти тя е и радиолюбител.

Facebook logo
Бъдете с нас и във