Банкеръ Daily

Свят

Първата разходка на Луната прави Нийл Армстронг

Легендарният екипаж на "Аполо 11". Нийл Армстронг е в среда на снимката.

Днес можем да спомним за Нийл Олдън Армстронг (Neil Alden Armstrong), американският тест-пилот, космонавт и първият човек стъпил на Луната.

С думите "Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..." на 21 юли 1969 г. той оставя първите човешки следи по повърхността на Луната.
"Аполо 11" (Apollo 11) е първият пилотиран космически кораб от програмата "Аполо" на НАСА, чийто екипаж достига и каца на Луната. Корабът излита на 16 юли 1969 г. от космическия център "Джон Ф. Кенеди" (John F. Kennedy Space Center), космодрумът на НАСА, който се намира на брега на езерото Мерит, в близост до Кейп Канаверал в щата Флорида. "Аполо 11" е с екипаж Нийл Армстронг - командир, Майкъл Колинс и Едуин Олдрин - пилот на лунния модули.

На 20 юли 1969 г. спускаемият апарат "Ийгъл" успешно каца на Луната. Нийл Армстронг става първият човек в историята на човечеството стъпил на Луната.

На 21 юли 1969 в 2 часа 56 минути и 20 секунди Нийл Армстронг оставя първите следи по повърхността на Луната. Петнадесет минути по-късно Едуин Олдрин също стъпва на Луната и започва да експериментира различни способи за придвижване при слабата лунна гравитация. Най-удачни се оказват дългите "кенгурови" подскоци, при които се прелитат над 2 метра. Монтирана е телевизионна камера и след това е развят националния флаг на САЩ. Провежда се директен разговор с президента Ричард Никсън от лунната повърхност.

Монтират се научни уреди - сеизмометър и лазерен отражател за определяна на точното разстояние до Земята. Събрани са образци от лунния грунд, общо 21.55 кг, които по-късно са доставени за изследване на Земята.

Двамата оставят паметна плоча от неръждаема стомана с гравиран надпис: "Тук хора от планетата Земя за първи път стъпиха на Луната. Юли 1969 г. след Христа. Ние дойдохме с мир от името на цялото Човечество" и с подписи на Амстронг, Олдрин, Колинс и президента на САЩ Никсън. Олдрин престоява на лунната повърхност 1 час и 30 мин. след което се прибира в Лунния модул, а Амстронг остава общо 2 часа и 10 минути.

Нийл Армстронг е избран за астронавт от НАСА през 1962 година.
Той е летял в Космоса като член на екипажа на мисиите на "Джемини 8" (16 март 1966 - 17 март 1966) и "Аполо 11" (16 юли 1969 - 24 юли 1969) и общо е прекарал 8.58 дни в Космоса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във