Банкеръ Daily

Свят

Първата дама на Украйна на посещение в САЩ

Първата дама на Украйна - Олена Зеленска е на посещение на високо ниво във Вашингтон. Визитата й е организирана след близо пет месеца, откакто Русия води война в Украйна. В Съединените щати Зеленска ще има поредица от срещи с висши представители на политическия елит, като освен това ще има специално обръщение към Конгреса.

Посещението й идва четири месеца, след като съпругът й, президентът Володимир Зеленски, държа реч пред Конгреса с видеоконферентна връзка. Тогава той настоя пред САЩ за военна помощ.

Вчера, 18 юли, Зеленска се срещна с държавния секретар на САЩ - Антъни Блинкен, а за по-късно днес е насрочена срещата й с първата дама - Джил Байдън. Това е втората срещу между двете първи дами, след като през май Джил Байдън посети най-неочаквано Украйна. За сряда е планирано Олена Зеленска да се срещне със законодателите в Конгреса - на Капитолийския хълм.

Очаква се тя да призове американския Конгрес да увеличи военната си помощ и политическа подкрепа за Украйна. Конгресът вече одобри близо 40 милиарда долара (33 милиарда паунда) помощ за Украйна, която трябва да бъде предоставена в пълния си размер до края на септември.

Вчера Олена Зеленска се срещна и със Саманта Пауър, ръководителка на Американската агенция за международно развитие. Агенцията е предоставила милиарди долари в подкрепа на правителството на Украйна - най-вече за хуманитарни нужди, включително за справяне с глобалния недостиг на храна - проблем, до чието влошаване води и войната в Украйна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във