Банкеръ Daily

Свят

Първа пратка ваксини на Джонсън и Джонсън пристигна в Румъния

Първата пратка от 60 000 дози от ваксината на компанията "Джонсън и Джонсън" пристигна тази сутрин в Румъния и засега ще остане на склад, съобщава телевизия Диджи24. Това става ден след като фармацевтичният гигант обяви временно спиране на доставките на серума за Европейския съюз.

"Ваксината на Джонсън и Джонсън пристигна в Румъния. Тази сутрин около 6.40 часа в страната влязоха първите 60 000 дози от ваксината през граничния пункт Нъдлак-2.

Напомняме, че до момента Европейският съюз е одобрил четири ваксини срещу COVID-19: "Комирнати" ("Пфайзер"), "Модерна", "Ваксзеврия" ("АстраЗенека") и "Янсен" ("Джонсън и Джонсън"), се посочва в съобщение на Националния комитет за координация на ваксинационните дейности.

Ваксината на "Джонсън и Джонсън" е единствената от четирите, която се прилага само в една доза.

Властите в Румъния обявиха, че очакват уточнения от Европейската агенция по лекарствата във връзка с ваксината "Янсен". Дотогава ваксината ще остане на склад.

Компанията "Джонсън и Джонсън" обеща на ЕС доставка на 55 милиона дози от ваксината до края на юни, отбелязва телевизията. Първите дози започнаха да се изпращат на страните от ЕС в понеделник, но американската компания обяви вчера отлагане на следващите доставки.

Компанията заяви, че ще проучи заедно с европейските здравни власти изключително редките случаи на формиране на кръвни съсиреци, за които сигнализираха САЩ след прилагането на тази ваксината. Там до момента са поставени над 6,8 милиона дози от нея, но вчера прилагането й беше прекратено, след като една жена почина, а друга беше приета в болница в тежко състояние заради смущения в кръвосъсирването, възникнали след ваксинацията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във