Банкеръ Daily

Свят

"Пълно затваряне" в Турция за три седмици заради Ковид

В продължение на три седмици - от четвъртък вечерта (28 април) до 17 май - в Турция ще се прилага "пълно затваряне" (локдаун), за да се спре разпространението на новия коронавирус. Решението бе взето в момент, когато епидемичната ситуация в страната стана критична, заплашвайки да срине здравната й система. 

Локдаунът бе обявен от турския президент Реджеп Тайип Ердоган след състоялото се под негово ръководство заседание на специализирания Научен съвет за борба срещу коронавируса. Решението до голяма степен бе очаквано предвид силното увеличение през последните седмици на заразените и починалите въпреки известното затягане на ограничителните мерки.

Това е първият локдаун в Турция в борбата срещу коронавируса.

Ето и някои от по-главните детайли:

- Забрана за излизане навън. Търговските вериги ще работят с ограничено работно време през седмицата, а в неделя ще бъдат затворени.

- Затварят се всички работни места с изключение на някои производствени съоръжения, служби по чистотата и други, които са упоменати в наредба на турското вътрешно министерство.

- Преустановяват се присъствените занятия в училище на учениците от 8-12 клас. Всички ученици ще учат дистанционно.

- Ресторантите, заведенията за бързо хранене и кафенетата се затварят.

- Междуградските превози ще се осъществяват само със специално разрешение, като превозните средства ще работят с половин капацитет. Служителите в обществения сектор ще работят на дистанционен режим.

37 312 нови случая на коронавирус са били установени в Турция през последното денонощие, съобщи междувременно министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа.

Има спад спрямо миналата седмица, когато броят новозаразените за 24-часов период доближи 65 хиляди.

Смъртните случаи обаче се увеличават. 353 души са починали през последното денонощие, с което жертвите на коронавируса в Турция вече са 37 312.

Facebook logo
Бъдете с нас и във