Банкеръ Daily

Свят

Пълно слънчево затъмнение видяха жителите на Чили и Аржентина

Пълно слънчево затъмнение, с продължителност от 2.36 минути, видяха вчера жителите на северната част на Чили, съобщават световните агенции. Този феномен беше наблюдаван и в Тихоокеанския регион и в Аржентина.
Слънчевото затъмнение е започнало в 13.01 часа местно време (17.01 по Гринуич) в Тихия океан. Ивицата на пълната тъмнина е била широка над 150 километра. След това постепенно тя е стигнала до северните брегове на Чили, прекосила е централните части на Аржентина и се е изгубила в Атлантическия океан.
Природният феномен е бил наблюдаван от близо 300 хиляди туристи, учени, любители на слънчеви затъмнения или просто любопитни. Поради благоприятното си географска разположение, в северните планински части на Чили са разположени близо половината от обсерваториите на планетата.
В столицата Сантяго затъмнението е било видимо на 92 процента.
В Аржентина основната географска точка за наблюдение на космическото явление е бил районът Куйо в централната част на страната. 
Следващото пълно слънчево затъмнение, което ще се вижда над територията на Южна Америка, ще бъде на 14 декември 2020 година.

Слънчево затъмнение e астрономично явление, при което Слънцето става изцяло или частично невидимо за земния наблюдател, скрито от диска на Луната. То се наблюдава, когато Луната е между Слънцето и Земята и трите небесни тела се намират на една линия.

Слънчевото затъмнение е явление, което се наблюдава при новолуние в ивица от земната повърхност с широчина до 270 км (за пълно затъмнение) и до 3500 км (за частично затъмнение) и с дължина до 15 000 километра. Всяка година се наблюдават най-малко два пъти в годината и най-много пет. Времетраенето на пълната фаза е обикновено между 2 и 3 минути, но може да достигне и до седем. Въпреки честата проява на този феномен, то остава сравнително рядко явление за дадено място от земната повърхност, като пълно слънчево затъмнение в определена точка на Земята се случва средно веднъж на 37 години.

Тъй като Луната се движи по елипсовидна орбита около Земята, наблюдаваме четири вида слънчеви затъмнения. Пълно слънчево затъмнение се наблюдава, когато Луната е близо до Земята. При този вид затъмнения Слънцето е изцяло закрито от Луната, като видима остава само короната на Слънцето. Пълното слънчево затъмнение се наблюдава в много тясна ивица от земната повърхност.

Пръстеновидно слънчево затъмнение се наблюдава, когато Луната е далече от Земята. При този вид затъмнения ъгловият диаметър на Луната е по-малък от ъгловия диаметър на Слънцето и то се вижда като пръстен около Луната.

Хибридно слънчево затъмнение наблюдава се като пълно в някои точки на Земята и като пръстеновидно в други.

Частично слънчево затъмнение има, когато Слънцето, Луната и Земята не се намират точно на една права. В такъв случай Луната закрива само част от Слънцето. Този вид затъмнения е най-често наблюдаваният.

В България са наблюдавани седем слънчеви затъмнения. На 15. февруари 1961 г. и на 11 август 1999 г. то е било пълно затъмнение. В останалите случаи то е било частично - на 3 октомври 2005 г., на 29 март 2006 г., на 1 август 2008 г., на 4 януари 2011 г. и на 20 март 2015-а.

Facebook logo
Бъдете с нас и във