Банкеръ Daily

Свят

Пълна забрана за движение на гражданите по Великден в Северна Македония

Здравният министър на Северна Македония Венко Филипче обяви вчера, че по време на предстоящите великденски празници в страната ще важи пълна забрана за движение на гражданите, съобщава информационният портал Плусинфо. 

"Смятам, че по време на религиозните празници е много трудно да се контролира ситуацията, ако е разрешено движението. Затова по празниците ще бъдат прилагани същите мерки, които важат и за уикендите", каза Филипче на вчерашната пресконференция в Скопие.

По-рано и премиерът Оливер Спасовски каза, че тази година вярващите ще отбележат Великден по домовете си, а същото ще важи и за Рамазан.

"Това няма да ни направи по-малко вярващи, а ще помогне да подсилим духа си, защото съзнаваме, че така спасяваме живот", каза Спасовски.

От друга страна, главата на Ислямската религиозна общност Сулейман Реджепи отправи заплаха към вицепремиера Буяр Османи и властите, че ще оттегли призива си за защита от пандемията, ако Ислямската общност не получи помощ от правителството.

Румънският премиер Лудовик Орбан заяви, че по време на великденските празници няма да има разхлабване на органичителните мерки заради епидемията от Ковид-19, съобщава информационният сайт Зиаре.

Премиерът бе гост снощи в румънската обществена телевизия ТеВеРе 1, където бе попитан дали се запазва решението за затваряне на църквите за Великден.

"Позицията, която представихме, е ясна. Аз смятам, че засега няма място за каквото и да било отпускане. Смятам, че и клирът е разбрал. На практика всеки вярващ може да следи богослуженията. Службите се провеждат в църквите, предават се онлайн или по телевизията", каза румънският премиер.

"Всеки вярващ може да участва, ако не физически, то духовно", допълни Лудовик Орбан. Той отбеляза, че е много важно наложените мерки за социална дистанция да се спазват, защото в противен случай съществува голям риск от разпространение на вируса. Премиерът допълни, че трябва да се има предвид и фактът, че много хора сред вярващите са в напреднала възраст, тоест - от най-уязвимата група за новия коронавирус.

Около 82 процента от населението на Румъния са православни християни. Вчера Светият синод на Румънската православна църква обяви, че богослуженията за Цветница, по време на Страстната седмица и за Великден ще се състоят без присъствие на миряни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във