Банкеръ Daily

Свят

Пучдемон: Възможно е и друго решение за Каталуния освен независимостта

Бившият каталунски премиер Карлес Пучдемон заяви, че е възможно и друго решение освен независимостта на Каталуния и че продължава да се обявява за постигане на споразумение с Мадрид.

 "Аз съм склонен и винаги съм бил склонен да приема реалността на други отношения с Испания", посочва Пучдемон в интервю за днешния брой на белгийския в. "Соар" и уточнява, че е готов да приеме друго решение освен това за независимостта. 

"Винаги съм бил за  споразумение", уверява Пучдемон, който обвинява Народната партия, че е отговорна за възхода на сепаратизма.

Над половината от испанските гласоподаватели искат предсрочни парламентарни избори, показват резултатите от социологическа анкета в момент на спадаща подкрепа за правителството на малцинството, разтърсено от най-тежката политическа криза в страната от десетилетия, предаде Ройтерс.

Мандатът на правителството на малцинството, ръководено от десноцентристката Народна партия на премиера Мариано Рахой, изтича през 2020 г., но 55 на сто от анкетираните в днешното проучване казват, че искат нови избори преди тази дата. 

В аналогично проучване през октомври обявилите се за предсрочни избори бяха 49 процента, припомня агенцията.

Анкетата беше извършена от института Метроскопия за в. "Паис" между 6 и 8 октомври, когато бившият каталунски премиер Карлес Пучдемон, чието правителство беше уволнено от Рахой, продължаваше от Брюксел кампанията си за независимост на автономната област. 
   

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във