Банкеръ Daily

Свят

Пучдемон: Ще приложим закона за референдума, предвиждащ независимост за Каталуния

Протестът против отцепването от Испания

Каталунският лидер Карлес Пучдемон обяви, че правителството му ще приложи закона за референдума, в който е посочено, че ще има обявяване на независимост, ако вотът е показал, че мнозинството от хората подкрепят отделянето на автономната област от Испания.

"Обявяването на независимост, което ние не наричаме едностранно, е предвидено в закона за референдума като прилагане на резултатите. Ще приложим това, което пише в закона", посочи Пучдемон в интервю за каталунска телевизия, цитирано от БНР.

Окончателните резултати от референдума от 1 октомври сочат, че 90 процента от гласувалите подкрепят независимостта. Във вота обаче са се включили само 43 на сто от каталунците.

Испанският премиер Мариано Рахой предупреди, че не изключва нищо "в рамките на закона", за да спре отцепване на Каталуния. Това означава, че правителството може да приложи предвидената в Конституцията възможност да замрази автономния статут на Каталуния.

Вчера стотици хиляди хора се включиха в шествие в Барселона против обявяването на независимост на испанската автономна област Каталуния. Демонстрантите развяха както испански, така и каталунски знамена и носеха надписи "Заедно сме по-силни" и "Каталуния е Испания".

Facebook logo
Бъдете с нас и във