Банкеръ Daily

Свят

Пучдемон отложи независимостта на Каталуния с две седмици

Лидерът на Каталуния Карлес Пучдемон заяви в реч в парламента в Барселона, че иска да изпрати послание за диалог на останалата част от Испания, предаде Ройтерс.

Пучдемон каза, че сегашните отношения с централното правителство на Испания не могат да продължат в този вид. Той заяви, че Каталуния си е спечелила правото да е независима държава, и се аргументира, че резултатите от референдума на 1 октомври са отговор "да" на независимостта.

Пучдемон заяви, че иска мандат да обяви Каталуния за независима държава, но предлага засега да не се декларира независимост, за да се водят преговори с властите в Мадрид. Той отбеляза, че си струва да се проучи възможността за международно посредничество в тези преговори, и добави, че "конфликтът" с Испания може да се реши по пътя на преговорите.

Пучдемон предложи да се изчака "няколко седмици" с цел улесняване на диалога, предаде Асошиейтед прес.

В речта си Пучдемон бе силно критичен към реакцията на испанското правителство на референдума. Той обаче заяви, че каталунците нямат нищо против Испания или испанците и иска те да постигнат по-добро взаимно разбирателство.

Лидерката на опозицията в парламента на Каталуния заяви, че твърдението на Пучдемон, че има мандат да обяви независимост от Испания, е преврат и няма подкрепа в Европа.

Инес Аримадас от партия "Сиудаданос" заяви, че мнозинството каталунци се възприемат като каталунци, испанци и европейци и че те няма да позволят на регионални политици "да разбият сърцата им".

Facebook logo
Бъдете с нас и във