Банкеръ Daily

Свят

Пучдемон отхвърли възможността за предсрочни избори в Каталуния

Каталунският лидер Карлес Пучдемон опроверга информациите, че ще свика предсрочни избори на 20 декември. Новината беше съобщена по-рано от коалиционните му партньори. Пучдемон на няколко пъти отложи очакваното изявление този следобед, съобщи БНР. 

Евентуални предсрочни избори биха означавали отмяна на поставянето на областта под централно управление от Мадрид - възможност, която засега се отдалечи, въпреки че Пучдемон призна, че е обмислял това. 

"Бях готов да свикам избори, ако имах гаранции. Гаранции, които да оправдаят свикването на избори днес, обаче няма", каза Пучдемон ден преди заседанието, на което испанският Сенат ще обсъжда предложението на правителството в Мадрид за отстраняване на каталунските управници, организирали референдума за независимост от Испания на 1 октомври. Какъв ще бъде отговорът на Барселона, зависи от каталунския парламент, който се събира по-късно днес, каза Пучдемон.

"Пучдемон - предател" и "Нито крачка назад" - под тези лозунги се събраха  днес привърженици на независимостта след новината, че Пучдемон може да обяви предсрочни избори, а не независимост на Каталуния, за което го призоваваха сепаратистките партии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във