Банкеръ Weekly

Свят

Пучдемон обърка и тактиката, и стратегията

Дуелът между Пучдемон (вляво) и Рахой не е приключил.

Каталунският лидер Карлес Пучдемон не знае къде се намира, накъде отива, нито къде иска да отиде. Това заяви испанският вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария, след като късно вечерта на 11 октомври, след отлагания и колебания, Пучдемон хем обяви независимост на областта, хем каза, че я отлага с надеждата да постигне компромис с управляващите в Мадрид. Пред регионалния парламент Пучдемон заяви, че иска мандат да обяви Каталуния за независима държава, но предлага това да не се прави веднага, за да се водят преговори с властите в Мадрид. Той предложи да се изчака "няколко седмици", за да  се улесни  диалогът.

Ако целта на Пучдемон бе да успокои напрежението между Барселона и Мадрид,  а  в същото време да  отговори и на очакванията на поддръжниците на каталунската независимост -  по-скоро не успя да я постигне. Мадрид реагира остро на самото споменаване на думата "независимост", а у  местните националисти остана усещането за излъгани надежди.

Маневрата на каталунския лидер може да изглежда наивна и дори отчаяна, но той всъщност нямаше друг избор. Както "БАНКЕРЪ" писа  преди седмица, Пучдемон сам се вкара в ситуация, от която на практика няма изход. След съмнително проведения от законова гледна точка и недостатъчно представителен референдум той трябваше или да обяви независимост, или да се предаде. Обявяването на Каталунска република обаче щеше да го вкара във война не само с Мадрид, но и с голяма част от собствените му съграждани.

Нестабилните позиции на Пучдемон бяха потвърдени от огромната демонстрация против отцепването, проведена на 8 октомври, в която се включиха най-малко 350 000 души (според организаторите те били милион). Ден по-късно кметицата на Барселона Ада Колау, която принципно подкрепяше провеждането на референдум, но в рамките на закона, заяви, че резултатите от вота на 1 октомври не могат да служат за основа за обявяване на независимост.

Към натиска на недоволната част от  обществеността трябва да се прибави и неодобрителната реакция на  бизнессредите. Влиятелната бизнес асоциация "Фомент дел Требал" заяви в своя декларация на 9 октомври, че действията на националистите изправят Каталуния пред "икономическа несъстоятелност". В същото време десетки фирми, включително и някои от най-големите компании в региона, преместиха централите си извън Каталуния или поне изявиха намерение да го направят. Сред тях изпъкваха "Кайша Банк" и "Банко Сабадел", третата и петата по големина финансови институции в Испания.

Възможните посоки  за развитие на ситуацията са две. При твърдия вариант испанският премиер Мариано Рахой приема обявената, но "отложена" независимост за достатъчно нарушение на испанската конституция, за да задейства нейния член 155, при който централното правителство поема контрола над областта. Ако след "подадената ръка" от страна на Пучдемон консерваторът Рахой се реши на такава стъпка, това би могло обаче да провокира остра реакция в Каталуния и да засили  напрежението между областта и останалата Испания.

Другият път е "мекият" - на отстъпките. Там обаче полето за маневриране не е голямо, защото още през 2005-а тогавашният испански премиер - социалист Хосе Луис Родригес Сапатеро договори автономен статут на Каталуния, предоставящ й широки правомощия, но най-радикалните от тях бяха отхвърлени от Конституционния съд. При това положение всякакви отстъпки от страна на Мадрид ще трябва да преминат през промяна на конституцията, а за това е необходимо време - във всеки случай повече от няколкото седмици, с които бе отложена независимостта.

Както изглежда, Рахой избра комбинация от двата подхода. На другия ден след декларацията на Пучдемон той поиска каталунското правителство ясно да потвърди обявило ли е, или не независимост. Така той прехвърли топката в полето на Пучдемон, защото отговорът "не" би означавал поражение за него, а отговорът "да" би бил основание за задействане на член 155. Часове по-късно испанският премиер информира, че заедно с Педро Санчес, ръководителя на основната опозиционна партия - социалистическата - е договорил приемането на конституционна реформа, за осъществяването на която ще са нужни много месеци.


 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във