Банкеръ Daily

Свят

Пучдемон е задържан в Сардиния

Пучдемон е издирван от съдебните власти в Мадрид във връзка с опита за отцепване на Каталуния през 2017 г., като и за отклоняване на държавни средства.

Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон, който е евродепутат, е задържан в Италия.Той живее в изгнание в Белгия от 2017 г. след опита за отцепване на Каталуня. Той е бил арестуван в четвъртък  при пристигането си на остров Сардиния, където отивал в качеството си на евродепутат. Арестът е станал въз основа на европейска заповед за задържане, съобщи Ройтерс. 

Новината потвърди адвокатът му в Туитър,  като постави под въпрос задържането с аргумента, че действието на европейската заповед за арест в момента е преустановено. Пучдемон живее в Белгия в последните години след опит да се установи в Германия. През 2017 г. той избяга, след като в хода на неговия премиерски мандат Каталуня проведе незаконен референдум за независимост.

Каталунският лидер е бил арестуван в Алгеро, потвърди и началникът на канцеларията на Пучдемон - Жозеп Луис Алай. Това е станало още на летището на Алгеро, където той е бил задържан от италианската гранична полиция.

Европейският парламент сне през март  имунитета на Пучдемон и на двама евродепутати, които също са привърженици на независимостта на Каталуния. На 30 юли тази мярка бе потвърдена от Европейския съд.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във