Банкеръ Daily

Свят

Пучдемон е в Брюксел и подготвя изявление

Бившият регионален премиер на Каталуния Карлес Пучдемон и други членове на разпуснатото правителство на испанската автономна област са пристигнали в Брюксел. Очаква се да направят изявление, съобщи електронното издание на вестник "Вангуардия".

По-рано испанските власти дадоха на отстранените от постовете им членове на каталунското регионално правителство няколко часа, за да приберат от кабинетите личните си вещи. Това съобщи вътрешният министър на Испания Хуан Игнасио Соидо.

Мадрид обаче предупреди, че бившите каталунски ръководители рискуват криминални обвинения, ако се опитат да изпълняват официални задължения. Тази сутрин един от бившите членове на регионалното правителство публикува в Туитър своя снимка с пояснение, че е в кабинета си и "изпълнява задълженията, възложени от народа на Каталуния. 

Представител на испанското правителство също потвърди, че Пучдемон е в Брюксел. 

Днес испанският генерален прокурор Хосе Мануел Маса поиска повдигане на обвинения срещу Пучдемон и други членове на неговия кабинет в бунт, противодържавна дейност и присвояване на обществени средства, за които могат да получат продължителни затворнически присъди.

През уикенда белгийският държавен секретар по въпросите на даването на убежище Тео Франкен заяви, че не би било нереалистично Пучдемон да поиска закрила в Белгия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във