Банкеръ Daily

Свят

Публикуваха доходите на европейските ръководители

В дните, когато австрийските граждани очакват да научат какво правителство ще ръководи бъдещият канцлер, вестникът с най-висок тираж в страната - "Кроне", публикува материал за доходите на европейските ръководители. 

На върха на пирамидата е английската кралица, която тази година ще финансира своето ежедневие с 86 милиона евро. За да бъде представена тази сума някак по-приемливо на населението, се подчертава, че тяхната кралица струва на всекиго само по 1.3 евро в годината. За разлика от нея двамата й внуци Уилям и брат му Хари получават годишно 1,7 милиона, а сумата, определената за съпругата на Уилям, Кейт, е близо милион.

В Испания нещата са различни: още преди две години кралският двор си наложи курс на икономии и крал Фелипе Шести получава годишно 236 000 евро, кралица Летисия покрива разходите си със 130 000 евро. В сравнение с тях князът на Монако Албер Втори е възнаграден кралски с 63 милиона евро годишно.

В Австрия политиците са заплатени по-високо от германските си колеги. Федералният канцлер на Австрия получава 306 446 евро годишно, а федералният президент - 328 188 евро. Германската канцлерка разполага с 225 840 евро за година, германският президент - с 292 000 евро.

Очевидно големината и значимостта на страната, както и числеността на населението й не играят роля в определяне на възнаграждението на ръководителите, коментира авторката. Владимир Путин, който ръководи 144 милиона души, получава годишно само 130 089 евро, а годишната заплата на Доналд Тръмп от 338 782 евро е нищо в сравнение с богатството му, изчислявано на близо три милиарда евро. Скромно е възнаграждението на унгарския премиер Виктор Орбан - 1191 евро месечно. И буквално за бога, а не за себе си работи един на този свят - папата. Всички негови разходи се поемат от църквата, но той живее без заплата, отбелязва австрийският вестник.

Facebook logo
Бъдете с нас и във