Банкеръ Daily

Свят

Пръв чужд външен министър при Байдън - от Италия

Луиджи Ди Майо и Антъни Блинкън (АФП)

Италия е първата страна, чийто министър на външните работи посети Вашингтон при новата американска администрация - близо три месеца след влизането в Белия дом на президента Джо Байдън, съобщи Франс прес.

Агенцията отбелязва по този повод, че дипломатическите пътувания постепенно се възобновяват, въпреки пандемията от новия коронавирус.

Италианският външен министър Луиджи Ди Майо се срещна с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън по случай 160-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни. Блинкън каза пред журналисти, че ще обсъди с Ди Майо ситуацията в Афганистан, Украйна и Либия, а също пандемията и климатичните промени.
Новият държавен секретар на САЩ направи кратко изявление за медиите, за разлика от своя предшественик на поста Майк Помпео, който обикновено не говореше пред камерите, приемайки чуждестранни посетители в Държавния департамент. Но подобно на републиканеца Помпейо, демократът Блинкън също не отговори на журналистическите въпроси, отбелязва АФП.

Във Вашингтон Ди Майо има предвидени срещи със съветника в Белия дом по медицинските въпроси Антъни Фаучи и с председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси, които са от италиански произход.

Администрацията на новия президент на САЩ се въздържа от дипломатически посещения, за да даде пример при спазването на противоепидемичните мерки. Но след няколко видеоконференции държавният секретар започна да пътува, като днес започва тридневно посещение в Брюксел. В петък президентът Джо Байдън ще посрещне за първи път чуждестранен лидер в Белия дом - японския премиер Йошихиде Суга, отбелязва АФП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във