Банкеръ Daily

Свят

Проверяват отпадните води във Финландия за коронавирус

Финландският Национален институт за здравеопазване и социално развитие ще извърши изследване на отпадните води в страната за наличие на следи от новия коронавирус. Това съобщи днес органицията, цитирана от ТАСС.

"Институтът започна събиране на проби от финландските отпадни води за наличие на следи от коронавируса. Събирането се извършва в сътрудничество с Университета в Тампере", се казва в съобщението.

Организацията посочи, че извършените по-рано изследвания в Нидерландия, САЩ и Австралия свидетелстват за това, че в непречистените отпадни води е била открита РНК на коронавируса".

Броят на заразените с коронавируса във Финландия достигна днес 4014, като нарасна за денонощие с 146. По последни данни починалите са 98.

От 19 март до 13 май Финландия е затворила границите си заради ситуацията с коронавируса. От 28 март до 15 април властите бяха ограничили също предвижването между столичния район Уусимаа и останалата част на страната, за да не допуснат разпространяване на инфекцията.

Забранено е събирането на групи от повече от 10 души. Училищата и университетите са преминали на дистанционна форма на обучение, а детските градини остават отворени, въпреки че на родителите се препоръчва по възможност да оставят децата си вкъщи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във