Банкеръ Daily

Свят

Провалът на ваксинацията заплашва ЕС със загуба на 100 млрд. евро и туристическия сезон

ЕС, който на официални данни към момент е използвал осем дози от ваксините на 100 човека от своето население, изостава по  темпа на ваксинацията даже от САЩ (с 33 дози) и от Великобритания (с 25 дози).

Провалът на ваксинацията в ЕС през първото тримесечие на 2021 година заплашва общността от загуба от  порядъка на 100 млрд. евро инвестиции и поставя пред провал втори поред туристически сезон. За това съобщава в свой коментар Bloomberg.

Провалът на ваксинацията в ЕС предизвиква загриженост у големите международни инвеститори, които виждат, че забавените темпове на възстановяване на работата на бизнеса (секторите на обслужването и туризма в повечето страни на ЕС остават в значителна степен затворени заради наложените карантинни мерки) заплашват да подкопаят възобновяването на икономическия растеж, отбелязват от агенцията. Забавянето на отварянето на  бизнеса с един или два месеца заплашва икономиката на ЕС от загубата на между 50 млрд. до 100 млрд. евро приходи, изчисляват от Bloomberg.

Европейските инвестиционни фондове вече три седмици поред отчитат отлив на капитали. А и от Bank of America и фондът BlackRock Investment предупредиха, че продължаващият ръст на заболеваемостта от коронавирус в Европа може да наруши дългосрочните стратегии на инвесторите, подчертават от агенцията.

ЕС, който на официални данни към момент е използвал осем дози от ваксините на 100 човека от своето население, изостава по  темпа на ваксинацията даже от САЩ (с 33 дози) и от Великобритания (с 25 дози). Причината според агенцията е в политическите разногласия, проблемите в доставките, бюрократическите отлагания на процеса и недоверието на хората.

От Bloomberg смятат, че  ЕС има шансове да ваксинира 75% от своето възрастно население до края на лятото, както е заложено в последния вариант на стратегията за ваксинация на Еврокомисията. Но, от друга страна, това може да е твърде късно, тъй като ще  означава загуба на критически важните летни месеци. В крайна сметка така ЕС може да загуби втори поред туристически сезон.

По данни от Еврокомисията, през първото тримесечие  27-те страни от ЕС разчитат да получат по договори за предварителна поръчка на ваксини едва около една трета от планираното количество дози - 106 милиона. От Еврокомисията разчитат, че доставките ще се стабилизират и ще достигнат планираните нива от 300 млн. дози през второто тримесечие. Още повече, че през третото тримесечие от ЕК се надяват, че ЕС ще получи  поръчката от 900 млн. дози, което ще е възможно, ако на пазара на Евросъюза бъдат въведени и новите ваксини, в частност и от компанията Johnson & Johnson, с която Еврокомисията през миналата година също подписа договор за предварителна поръчка на ваксина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във