Банкеръ Daily

Свят

Проучване: на втория тур в Украйна Зеленски ще бие Порошенко

Зеленски в ролята на украински президент

На предстоящия втори тур на президентските избори в Украйна на 21 април комедийният актьор и лидер на партия "Слуга на народа" Володимир Зеленски ще победи действащия президент на страната Петро Порошенко. Такъв изход от гласуването прогнозират експерти от Киевския международен институт по социология според резултатите от проведено от тях непосредствено преди първия тур на изборите социологическо проучване, съобщава агенция ТАСС.

Социолозите са направили прогнозен модел при кого ще отидат гласовете от останалите участници в президентските избори, ако Зеленски и Порошенко се класират за балотаж. Така 47,4 процента от привържениците на бившата министър-председателка Юлия Тимошенко са готови да подкрепят на втория тур Володомир Зеленски. Също към него би се насочил и 91,7 процента от електората на лидера на партия "Гражданска позиция" Анатолий Гриценко, както и 49,2 процента от избирателите на кандидата на "Опозиционна платформа - За живота" Юрий Бойко.

Така във втория тур Володимир Зеленски може да разчита на 39 процента от гласовете, докато Порошенко - само на 18 на сто.

Междувременно Централната избирателна комисия на Украйна съобщи, че при обработени над 45 процента от протоколите, Зеленски продължава да води. Той получава 30,16 процента от гласовете, президентът Петро Порошенко - 16,7 на сто, а бившата министър-председателка Юлия Тимошенко - 13,09 процента.

По неокончателни данни Зеленски излиза на първо място в в 20 области, включително в Киев, а Порошенко е получил най-голяма подкрепа в три области на Западна Украйна (Лвовска, Тернополска и Иванофранковска).

Според тези резултати показват, че на втори тур на 21 април отиват Зеленски и Порошенко.

Facebook logo
Бъдете с нас и във