Банкеръ Daily

Свят

Проучване: Евроскептиците набират сила за Европарламента

Проевропейските консервативни, социалистически и либерални партии ще имат абсолютно мнозинство на изборите за Европейски парламент през май, но евроскептичните групи ще наберат сила, показва проучване, цитирано от Ройтерс.

При положение че Великобритания ще участва във вота, след като излизането й от Европейския съюз бе отложено, дялът на евроскептиците в Европарламента ще нарасне на 14.3 процента, а в момента е около 10 процента. Това показва комбинация от национални допитвания, поръчана от Европарламента.

При предишното проучване, проведено през март, което не включваше британските гласоподаватели, дялът на евроскептиците бе 13 на сто.

Понастоящем евентуална коалиция от десноцентристки и левоцентристки партии се очаква да има мнозинство.

Според новото проучване, включващо национални допитвания, публикувани до 15 април, и предполагащо, че местата в ЕП ще останат 751, дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) ще остане най-голямата група със 180 места, или 24 на сто от депутатите, при 29 на сто в момента.

Лявоцентристката група на социалистите и демократите ще бъде втора по големина със 149 места, или 19.8 процента, а либералите ще останат трети с около 10 процента и 76 места.

При евентуално участие на Великобритания в насрочения за 23-26 май вот, което все още може да бъде отменено, ако дотогава се сключи споразумение за Брексит, националистическата Европа на нациите и свободата ще увеличи дяла си на 8.3 процента, или 62 места, спрямо по-малко от 5 на сто в момента.

Европа на свободата и пряката демокрация, другата открито евроскептична група, включваща в момента Партията на независимостта на Обединеното кралство, ще вземе 6 процента, или 45 места. Според проучването в тази група ще влезе и свръхевроскептичната нова британска партия "Брексит" на Найджъл Фараж, която води на Острова с 27 на сто според публикувано вчера проучване на YouGov, но не е включена в днешния доклад. На последните британски избори през 2014-а водената тогава от Фараж Партия на независимостта се представи най-силно с 26.6 на сто от вота.

След официалното британско напускане на ЕС, което последно бе отложено до 31 октомври, британските депутати ще излязат от Европарламента и групите ще се променят.

Групата на Европейските консерватори и реформисти, включваща полската партия "Право и справедливост" на евроскептичния лидер Ярослав Качински, ще получи 8.8 на сто от местата. При предишно проучване, което не включваше британската Консервативна партия, дялът на групата бе 7.5 процента.

Най-добре представената национална партия и сега ще бъде Християндемократическият съюз на германската канцлерка Ангела Меркел, чиито места ще намалеят на 30 от 33.

Италианската крайнодясна Лига на Матео Салвини, която сега е водещата сила в групата на Европа на нациите и свободата, ще бъде втората най-добре представена партия с 26 места.

Facebook logo
Бъдете с нас и във