Банкеръ Weekly

Свят

Противник на Китай в екипа на Тръмп

Питър Наваро

Новоизбраният американски президент Доналд Тръмп обяви, че за ръководител на новосъздадения Национален търговски съвет към Белия дом ще назначи изявения критик на Китай Питър Наваро.

Новият орган ще консултира Тръмп за стратегии при преговори, ще координира действията на Белия дом и федералните органи на властта и ще заеме водещото място в осъществяването на програмата за държавни инвестиции на новия президент, чиято крайна цел според екипа му е да "направи американското производство отново велико". От екипа на Тръмп обявиха, че Наваро ще развие търговски политики, които ще намалят търговския дефицит, ще увеличат растежа и ще помогнат да се спре намаляването на работни места.

Питър Наваро е преподавател в Калифорнийския университет - Ървайн, и е автор на книгите "Смърт от Китай: Как Америка изгуби производствената си база" и "Предстоящите Китайски войни: Къде ще се водят и как могат да бъдат спечелени", посветени на китайската заплаха за американската икономика. Като политически съветник на Тръмп по време на предизборната му кампания той призова за предоговаряне на търговските споразумения, които облагодетелстват Пекин, и подкрепи предложенията на републиканския кандидат за налагане на 45-процентно мито върху китайския внос.

Назначението на Наваро идва на фона на сигналите на Тръмп, че администрацията му може да се откаже от политиката за "един Китай", според която Вашингтон поддържа дипломатически отношения с Китайската народна република, но не и с Тайван, възприеман от Пекин като отцепила се провинция. През последните седмици много икономисти изразиха опасения, че войнствените позиции на бъдещия стопанин на Белия дом могат да доведат до търговска война между Съединените щати и Китай.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във