Банкеръ Daily

Свят

Противници на талибаните искат оръжие от Запада

Силите за съпротива срещу талибаните в афганистанската провинция Панджшер призовават Запада да им окаже помощ с оръжие и боеприпаси, заяви в статия във в. "Вашингтон пост", техният лидер Ахмад Масуд, син на някога влиятелния полеви командир Ахмад Шах Масуд.

"САЩ и съюзниците им напуснаха бойното поле, но Америка все още може да стане "велик арсенал на демокрацията", както заяви Франклин Рузвелт, притичайки се на помощ на обсадените британци преди влизането на САЩ във Втората световна война", подчертава Ахмад Масуд. Той призова приятелите на Афганистан на Запад да се застъпят за тях пред властите във Вашингтон, Лондон и Париж.

Ахмад Масуд отбеляза, че към него и вицепрезидента на Афганистан в Панджшер се присъединяват разочаровани от предишното командване войници от афганистанската армия, включително от специалните части. Той се закле, че неговите сили ще защитават провинцията, която определи като "последния бастион на свободата на Афганистан", но подчерта, че те ще имат нужда от оръжие и боеприпаси. Собствените им запаси няма да са достатъчни и ще се изчерпят бързо.

Талибаните не са проблем само за афганистанците. Под контрола на талибаните, Афганистан без съмнение би се превърнал в сборен пункт за радикален ислямски тероризъм, предупреди Ахмад Масуд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във