Банкеръ Daily

Свят

Протестите в Беларус продължават

Протестите срещу беларуския президент Александър Лукашенко продължиха в Беларус и тази сутрин след освобождаването на много хора, задържани по време на предишни демонстрации, предаде ДПА.

Стотици лекари и групи от жени оформиха живи вериги в столицата Минск, за да протестират срещу преизбирането на дългогодишния авторитарен лидер Лукашенко.

Натискът срещу беларуския президент се засили от стачкуващи работници на държавни предприятия.

Близо 1000 от общо 7000 задържани по време на протестите бяха освободени тази сутрин.

Много от тях се жалват от условията в арестите.

Те говорят за липса на храна и място в помещения за задържане и показват рани и синини, според местни медии и видеозаписи и снимки, разпространяващи се тази сутрин.

Няколко души трябваше да бъдат приети в болници веднага, след като бяха освободени, съобщиха мастни медии.

Беларуският вътрешен министър Юрий Караев се извини на гражданите по държавната телевизия за ареста на много невинни хора.

Говорител на президентската администрация заяви, че Лукашенко ще направи обръщение към гражданите по-късно днес.

Петима полски граждани бяха освободени в Беларус снощи, съобщи днес пред полската агенция ПАП заместник-министърът на външните работи на Полша Марчин Пшидач, цитиран от ТАСС.

"Мога да съобщя, че бяха освободени петима души, трима в района на Минск и двама в Гродно", каза министърът и добави, че освободените "се намират под закрилата на полското посолство".

Полският фоторепортер Витолд Доброволски излезе също на свобода след задържането си на 11 август от беларуските сили за сигурност. По думите на самия журналист той е бил освободен, тъй като от момента на ареста са изтекли 72 часа.

"Задържаха ме на улицата и ме затвориха в спортна зала на едно от полицейските управления, където вече имаше 300 беларуси", разказа Доброволски, като добави, че задържаните са били бити. След това той е бил преместен в ареста в Жодино, където за първи път от 15 часа е бил нахранен. По думите му в помещение за осем души са били затворени 19 души.

"Руските журналисти и фоторепортери бяха залавяни на улицата по същия начин", каза Доброволски и добави: "По-рано съм снимал протестите в Хонконг и Бейрут и там пресата нямаше никакви проблеми. Тук вървеше истински лов на журналисти и дори акредитацията не помагаше".

За изчезването в Минск на Витолд Доброволски в сряда съобщи Полският съюз на журналистите, чийто член е фоторепортерът, лауреат на премията "Гранд прес фото 2020 г." за снимки на протестите в Хонконг, припомня ТАСС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във