Банкеръ Daily

Свят

Протестиращи в Хонконг понесоха ковчег с местната лидерка

Малка група протестиращи организираха шествие в квартала с правителствените учреждения на Хонконг, носейки ковчег, върху който бяха изписали името и поставили снимка на хонконгската лидерка Кари Лам, предаде Асошиейтед прес.

С тази акция бе отбелязан един месец от началото на големите антиправителствени протести заради предложението на Лам да се променят законите за екстрадиция, което щеше да улесни екстрадирането на заподозрени в континентален Китай. Миналия месец Лам преустанови работата по спорния законопроект за неопределено време, а преди броени дни тя го обяви за "мъртъв". Но протестиращите искат законопроектът да бъде официално изтеглен от парламента. Те настояват също Кари Лам да напусне поста си.

Участниците в днешния протестен поход спазиха едноминутно мълчание в памет на хората, които загинаха по време на протестната вълна през последните седмици. Сред тези жертви са мъж, който паднал от високо, когато разпъвал протестни банери, и жена, която се самоубила, оставяйки писмо, в което посочвала като причина спорния законопроект.

За уикенда са планирани още протести в два търговски района близо до китайската граница, които са посещавани от жители на континентален Китай. Друга голяма демонстрация ще има на 21 юли.

Facebook logo
Бъдете с нас и във