Банкеръ Daily

Свят

Протестиращи нахлуха в македонския парламент, биха депутати

S 250 b2b9e7a0 200e 4317 8a3b 245c2e4933cd

Протестиращи нахлуха снощи в сградата на парламента на Македония в столицата Скопие, след като управляващите социалдемократи и етническите албански партии гласуваха да изберат етнически албанец за парламентарен председател, предаде Ройтерс.

Талат Джафери е първият етнически албанец, който става председател на парламента в Македония. След избирането си той произнесе реч на албански.

Националисти, разгневени от този развой на нещата, проникнаха в основната зала на парламента.

Телевизионни кадри показаха, че лидерът на социалдемократите Зоран Заев е бил ранен. На кадри се вижда кръв да се стича от лявата страна на челото му.

Най-сериозно е пострадал, според журналисте в Събранието, лидерът на Алианса на албанците и бивш кмет на Струга – д-р Зиедин Села.

Сред битите депутати е и Радмила Шекеринска от СДСМ, която според очевидци е била влачена за косата.

По-късно от Министерството на вътрешните работи на Македония съобщиха, че ситуацията в центъра на столицата, около и в парламента вече е нормализирана.

Властите отбелязаха, че са предприети допълнителни мерки за гарантиране сигурността на гражданите, предаде Асошиейтед прес.

Около 100 души са ранени, вследствие на щурма от снощи. Лекарска помощ са получили 77 граждани, 22 полицейски служители и трима депутати.

Полицията е използвала зашеметяващи гранати и влезе в сблъсъци със скандиращите.

Македонският президент Георге Иванов призова за спокойствие. Той обяви в телевизионно обръщение, че е извикал лидерите на основните политически партии на среща днес и призова за "разумно и отговорно поведение".
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във