Банкеръ Daily

Свят

Протести в Рочестър след задушаване с качулка на чернокож при арест

Началникът на полицията в град Рочестър в щата Ню Йорк, Ларон Сингълтъри, подаде вчера оставка, заедно с цялото ръководство, предаде Ройтерс. Той заяви, че се преиначават и политизират действията му след настъпилата при арест смърт на чернокож мъж на име Даниъл Пруд.

"Като честен човек няма да стоя безучастно, докато се правят опити за опетняване на личността ми", каза Сингълтъри в комюнике.

"Преиначаването и политизирането на действията, които предприех, след като бях информиран за смъртта на г-н Пруд, не се основават на факти", добави той.

Протести избухнаха в 200-хилядния град на езерото Онтарио миналата седмица, след като семейството на Пруд публикува записи, на които се вижда как полицаи слагат качулка на главата и притискат към земята 41-годишния Пруд. Арестът е бил извършен през март.

Публикуването на видеото пет месеца след смъртта на Пруд породи въпроси дали не е бил направен опит да се прикрие станалото, отбеляза Ройтерс.

Седем полицаи, участвали в ареста, бяха отстранени временно миналата седмица. Според съдебния лекар Пруд е умрял от задушаване, а за смъртта е допринесъл и фактът, че е бил под въздействието на наркотици.

Facebook logo
Бъдете с нас и във