Банкеръ Daily

Свят

Протести в Хонконг на 70-годишнината на комунистически Китай

Хиляди облечени в черно демонстранти преминаха през центъра на Хонконг като част от множеството шествия в подкрепа на демокрацията, призовавайки Китайската комунистическа партия "да върне властта на народа" в деня, когато тя празнува 70-ата годишнина от управлението си, предаде Асошиейтед прес.

Протестиращите пренебрегнаха полицейската забрана, преминавайки по оживена улица и скандирайки антикитайски лозунги. Някои от тях носеха китайски знамена, върху които беше надраскан черен кръст.

Много протестиращи хвърляха във въздуха големи количества фалшиви банкноти "за духовете", както по традиция се прави на погребение. "Това е за лидерите, които няма да се вслушат в гласа ни", заяви Рей Люк, участник в протеста.

Отделни по-малки шествия се провеждат в други квартали при засилени мерки за сигурност. Най-малко 11 станции на метрото са затворени и десетки полицаи охраняват правителствени сгради. В района на Вон Дай Син силите за борба с безредиците използваха сълзотворен газ, за да разпръснат стотици протестиращи. В района на Туен Мун полицаи с палки нападнаха протестиращи, замерващи ги с различни предмети.

"Днес излязохме, за да кажем на Комунистическата партия, че хората на Хонконг няма какво да празнуват", заяви активистът Лий Чеук-ян, водещ шествие в центъра. "Ние оплакваме факта, че след 70 години управление на Комунистическата партия се отричат демократичните права на народа в Хонконг и Китай. Ще продължим борбата".

Facebook logo
Бъдете с нас и във