Банкеръ Daily

Свят

Протести в Брюксел и Мадрид: Вирусът не съществува, маските убиват

Гражданите на европейски градове и държави протестират и негодуват срещу ограничителните мерки, които отново бяха наложени заради коронавируса. 

На 12 август властите в Брюксел въведоха задължителни правила в цялата белгийска столица, заради скока в случаите на заразени с коронавирус. Там носенето на маски е задължително за всички хора на възраст над 12 години на всички обществени места и на частни места, достъпни за обществеността.

Брюксел е дом на основните институции на Европейския съюз и военния съюз на НАТО и има население от около 1,2 милиона души. Задължителните маски има и в пристанищния град Антверпен.

Белгия има едни от най-високите нива на смъртност от COVID-19 на глава от населението в света. Около 10 000 души са загинали в страна с население от около 11,5 милиона, но въпреки това  граждани протестираха срещу мерките за борба с коронавируса, които според тях се отразяват негативно върху свободите им. 

Най-малко 2500 души демонстрираха в испанската столица в неделя срещу задължителната употреба на маски и други ограничения, въведени от правителството за справяне с коронавируса, съобщава "Дойче Веле".

Демонстрацията започна под огромния испански флаг на пл. Колумб, в центъра на Мадрид, където присъстващите размахваха банери с фрази като „Вирусът не съществува“, „Маските убиват“ или „Ние не се страхуваме“.

Организираният чрез социалните мрежи митинг е събрал около 25 000 участници според данните на полицията.

Жителите на столицата протестираха и срещу политиката на правителството. Според тях властите нарушават човешките им права, тъй като според участниците здравите хора не трябва да носят маски. Според тях те били "автентично мъчение".

Много други носеха транспаранти с лозунги като „Системата контролира чрез страх и пресата манипулира“; „COVID има лекарство, но е забранено, те не искат да ви защитят“ или друг на английски, който казва „Роден да бъде свободен“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във