Банкеръ Daily

Свят

Протести срещу забраната на бурките в Дания

От 1 август в Дания влезе в сила забраната за носене на облекла, които покриват лицето на обществени места. Това засяга ислямските бурки и никаби, но също и скиорските маски. Властите уверяват, че мярката не е насочена срещу дадена религия, но тя беше посрещната с недоволство. 

Религиозни общности се обявиха против подобно ограничение. Много жени обявиха, че ще продължат да излиза на улицата забулени в знак на протест.

Правосъдният министър Сьорен Поулсен преди заяви, че датската полиция няма да премахва насилствено покривала от жените.

"Не искам полицаи да свалят части от облеклото на хората - бурки или други. Това няма да се случи", изтъкна Поулсен, като допълни: "Ако живеят наблизо, те ще бъдат помолени да се приберат вкъщи."

Друга възможност е жените е да бъдат придружавани до полицейски участък, където ще бъдат прибирани от член на семейството, добави той.

В края на май мнозинството в парламента на Дания гласува в полза на забраната на някои видове покривала на лицето и главата на публични места, ефективно забранявайки ислямската бурка и никаба. Либералната, Консервативната и Народната партия гласуваха в полза на законопроекта, както и опозиционните социалдемократи с изключение на един депутат.

Нарушенията на новия закон срещу бурките ще се наказват с 134 евро глоба за първо нарушение и до 10 пъти повече за нарушаване на закона за четвърти път или повече.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във