Банкеръ Daily

Свят

Протести срещу руския патриарх Кирил заради строеж на спа комплекс

СНИМКА: Евгения Яблонская/Комерсант

Жители на Екатеринбург излизат на протест всяка вечер срещу комерсиален проект на руската църква за строеж на храм, заедно с който се предвижда изграждане на хотелски и спа комплекс. Вчера демонстранти окачиха на оградата на резиденцията на руския патриарх Кирил в Москва плакат: "Извини се за Екатеринбург". Възмутените московчани хвърляха димки до сградата, а участници в акцията се оплакаха, че полицията е употребила сила.

По време на протестите са били задържани 96 души. В Екатеринбург пък са арестувани 21 души. 

Проектът предизвика бурно обществено недоволство, протести и арести на десетки хора. Протестиращите излизат всяка вечер от 13 май на строителната площадка на църквата Света Катерина в Екатерибург, след като там се появи ограда и започна подготовката за строежа на църквата. 

Ситуацията около изграждането на катедралата "Св. Катерина" привлече и вниманието на президента. . Владимир Путин предложи да се направи проучване и да се реши проблемът в интерес на хората. В Руската православна църква смятат, че епархията има всички основания да построи храм, а и е готова за диалог с гражданите в близко бъдеще.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във