Банкеръ Daily

Свят

Протести посрещнаха Майк Помпейо в Атина

Американският държавен секретар Майк Помпейо, който е в Гърция за подписване на споразумение в областта на отбраната, заяви днес, че тази страна може да бъде "стълб на стабилност в региона", предаде АФП.

Хиляди антиамерикански настроени демонстранти протестираха срещу визитата на Помпейо. Те започнаха да се събират пред гръцкия парламент най-вече по призива на комунистическата партия и близките до нея синдикати. "Помпейо, върви си у дома!", гласеше лозунг, издигнат от демонстранти. Центърът на Атина бе затворен за движение и в района имаше силно полицейско присъствие.

"Гърция може да играе важна стратегическа роля в района" и "може да бъде стълб на стабилност", заяви Помпейо, застанал до гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. На фона на продължаващото засилване на натиска на Турция в Източното Средиземноморие, това посещение цели да засили сътрудничеството с Гърция - традиционен и исторически съюзник на САЩ в района и член на НАТО, отбелязва АФП. Според американски и гръцки правителствени източници се очаква да бъде подписано споразумение, целящо да обнови сътрудничеството между двете страни в областта на отбраната.
Гръцкият премиер от своя страна обърна внимание върху напрегнатата ситуация в Източното Средиземноморие, където Република Кипър, която е член на ЕС, обвинява Турция, че извършва незаконни сондажи. „Кипър поиска прилагане на международното право и аз очаквам позитивния принос на САЩ, за да помогнат за един по-плодотворен климат в района”, каза Мицотакис.

Освен с премиера Мицотакис, Помпейо ще разговаря и с гръцкия си колега Никос Дендиас и с министъра на отбраната Никос Панайотопулос.

Facebook logo
Бъдете с нас и във