Банкеръ Daily

Главният юридически съветник на Мей:

Промените в сделката за Брексит не премахват риска

Главният юридически съветник на британското правителство Джефри Кокс заяви в становището си, че промените в споразумението за Брексит, постигнати от британската премиерка Тереза Мей, не премахват риска страната да остане завинаги обвързана с правилата на ЕС.

Промените "намаляват риска Великобритания да бъде обвързана против волята си за неопределено време" с правилата на ЕС като част от предпазната клауза, която ще гарантира, че след Брекзита няма да се върне граничният контрол между двете Ирландии. Споразумението обаче не предоставя на Лондон валидни според международните норми средства да прекрати действието на предпазната клауза без одобрението на ЕС.

Становището му е удар по надеждите на Мей да убеди поддръжниците на Брексит да подкрепят предложеното от нея споразумение с Брюксел, гласуването по което е насрочено за днес, отбелязва АП.

Становището на главния юридически съветник на правителството Джефри Кокс за уверенията на ЕС за предпазната клауза за границата между Ирландия и британската провинция Северна Ирландия ще бъде от жизненоважно значение за приемането на споразумението от депутатите, заяви по-рано бившият британски министър за Брексит Дейвид Дейвис, цитиран от Ройтерс. "От решаващо значение е дали той ще потвърди, че можем да излезем от тази предпазна клауза", написа Дейвис в Туитър.

Консервативният британски депутат Джейкъб Рийс-Мог заяви, че изчаква юридическо становище дали да подкрепи промените в постигнатото от Мей споразумение за Брекзита. Би било по-добре правителството да отложи гласуването за следващия ден, когато всички ще са имали време да обмислят ситуацията трезво, добави той.

Двама високопоставени членове на Демократичната юнионистка партия (ДЮП), която подкрепя правителството на малцинството на Тереза Мей, призоваха за отлагане на гласуването, за да има повече време за критично разглеждане на промененото споразумение, предложено от премиерката.

Влиятелна група на подкрепящи Брексит британски депутати заяви, че няма да гласува в подкрепа на споразумението на Мей, защото постигнатите от нея промени в него не са достатъчно добри, предаде Асошиейтед прес.

Така наречената Група за европейски изследвания на консервативните привърженици на Брексит посочи, че нейните юридически съветници са се запознали с предложените документи и са констатирали, че има още какво да се желае в тях.

"Не препоръчваме правителственото предложение да бъде прието днес", каза Бил Кеш, представител на групата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във