Банкеръ Daily

Свят

Прокурор ще разпита сина на Тръмп за присвояване на средства

Семейството на президента на САЩ Доналд Тръмп

Главният прокурор на Вашингтон Карл Расин възнамерява да разпита първородния син на американския президент Доналд Тръмп-младши като част от делото за предполагаемо присвояване на средства, събрани за встъпването в длъжност на републиканеца през януари 2017 г. Това съобщи в четвъртък The Washington Post .

Столичната прокуратура е поискала от сина на американския лидер да даде показания по делото. През декември миналата година голямата дъщеря на държавния глава Иванка бе привикана в прокуратурата на Вашингтон за разпит в рамките на разследването. Тя разкритикува самото разследване, като го нарече „поредната политически мотивирана демонстрация на отмъщение и пилеене на пари на данъкоплатците“.

Миналия януари Расин обяви, че съди комисията, която събра средства за инаугурацията на Тръмп през януари 2017 г. за присвояване на средства. Според Расин комисията е нарушила статута на организация с нестопанска цел, като е похарчила над 1 милион долара за наемане на банкетна зала, стаи и заплащане на храна в хотел, разположен на няколко пресечки от Белия дом, собственост на организацията на Тръмп. Според генералния прокурор служителите  са знаели, че цената е сериозно завишена и залата практически няма да бъде използвана.

Комитетът е създаден за организиране на инаугурационните събития, но според исковата молба на Расин неговият персонал „е изоставил тази цел и е нарушил закона на окръга, когато е пропилял около 1 милион долара благотворителни фондове, като е платил за ползване на хотелската стая на Тръмп“. След като разгледа документите на комитета, главният прокурор твърди, че американският лидер и дъщеря му Иванка Тръмп най-вероятно са били наясно с завишения наем.

Законът на окръг Колумбия забранява на организации с нестопанска цел да участват в дейности с цел печалба за физически лица. Расин, който е член на Демократическата партия, поиска от съда да събере 1 милион долара от организацията Тръмп и да преведе тази сума на благотворителни организации, чиято дейност е насочена към гражданска ангажираност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във