Банкеръ Daily

Свят

Прокуратурата пак иска имунитета на Бабиш

Решението за повдигане на обвинение срещу настоящия премиер на Чехия Андрей Бабиш по т.нар. афера "Щъркелово гнездо" беше отложено, предаде ДПА.

Причината за това е, че имунитетът на 67-годишния премиер беше подновен след парламентарните избори в началото на октомври.

Прокуратурата отново ще поиска премахването на защитата от съдебно преследване на политика, съобщи неин говорител.

Но това може да се случи най-рано след първото заседание на новата Камара на депутатите на 8 ноември. Аферата е свързана с предполагаеми злоупотреби със субсидия от ЕС за милиони евро, свързани с ваканционното селище "Щъркелово гнездо".

Парите всъщност са били предназначени за малки и средни предприемачи. Мултимилиардерът Бабиш обаче е основател на бизнес империя с повече от 200 компании. Той нееднократно подчерта, че субсидията вече е погасена. Разследването продължава вече около шест години.

Опозицията, съставена от либерали и консерватори, спечели мнозинство със 108 от 200 места в Камарата на депутатите на парламентарните избори в началото на октомври. Популистката партия АНО на Бабиш спечели 72 места.

Преговорите за съставяне на ново правителство бяха засенчени от притеснения за здравето на президента Милош Земан, който е на лечение в болница от седмица и половина. Държавният глава дава мандата за сформиране на правителство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във