Банкеръ Daily

Свят

Проклетите звезди

Мichelin издаде своя пътеводител за Банкок през декември и в него влезе един от най-популярните обекти за хранене в Тайланд - Raan Jay Fai. Но само след месец 70-годишната собственичка на заведението - Джей Фай, поиска да го изключат от следващия гид. Тя обясни, че макар търсенето на хитовете в менюто като червените омлети и фирмената паста да е много високо, много от посетителите идвали само за да се снимат с ястията, а не да оценят кухнята. На всичко отгоре й се налагало да работи по 11 часа в денонощието, защото пред ресторанта се образували огромни опашки.

Това далеч не е първият и най-вероятно не е последният случай, когато готвачите се отказват от наградите, присъдени на заведението. Първият прочут майстор на ястия, който пренебрегна знаците на внимание от страна на Michelin, бе французинът Жоел Робюшон. Още през 1996-а той се отказа от трите звезди на парижкия си ресторант Raymond-Poincaré. "В безкрайния си стремеж към съвършенството следях непрекъснато кулинарните критици. Огромните лангустини, купени на цената на златото, чието месо не изглеждаше достатъчно свежо след приготвянето им, можеха да ме изкарат от равновесие за няколко дни. Трябваше да спра този изнурителен ритъм, за да не умра като колегите си Ален Шапел, Жан Туагро и Жак Пик, отишли си без време, защото бяха загубили чувството си за мярка" - така великият шеф обясни решението си пред вестник l'Express през 2009-а.

Въпросът не е само в изнурителния труд. Поддържането на статута на ресторант с мишленовски звезди често е скъпо и неоправдано. През 2005-а желанието да се отърве от престижния статут заяви Жером Брьошо, шеф-готвач на Le France, в градчето Монсо-льо-Мин в Бургундия. Той отбеляза, че поради големите харчове за издръжка на заведение от такъв ранг му се наложило да уволни значителна част от персонала и да опрости кухнята, използвайки евтини продукти. Брьошо бе убеден, че щом ресторантът се отърве от звездите си, посетителите ще станат повече. Заради безработицата в региона скъпите заведения не били популярни, а звездите на Michelin винаги се асоциирали със скъпа храна. 

За 14 февруари пък е планирано закриването на ресторанта Andre в Сингапур, който попадна в гида на Michelin 2018. Собственикът му Андре Чанг се борил безуспешно за трета звезда в продължение на 30 години, въпреки че заведението е второ сред най-добрите в Азия и 14-о в света. Самият шеф-готвач казва, че закрива обекта, защото е уморен от безсмисленото състезание и иска да отдели внимание на другите си проекти. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във