Банкеръ Daily

Свят

Производството на ваксини в Европа дава светлина в тунела

Тиери Бретон

Ускоряването на производството на ваксини дава възможност на Европа да види светлина в края на тунела въпреки връхлитащата ни трета вълна от КОВИД-19, заяви еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон, цитиран от Франс прес. 

Сега имаме 52 завода, които работят денонощно в Европа, за да произвеждат ваксини срещу КОВИД-19, подчерта пред френски медии комисарят, натоварен със задачата да следи производството на ваксини.

Разполагаме с капацитета да произведем и доставим на европейските граждани 360-те милиона дози, предвидени за края на второто тримесечие, и 420-те милиона, които са необходими, за да можем да говорим за колективен имунитет и да го постигнем в средата на юли, отбеляза Бретон.

Миналата седмица той вече каза, че Европа би могла да постигне колективен имунитет към 14 юли.

Светлината в края на тунела вече се вижда, заяви еврокомисарят. Той каза, че ще са нужни още няколко седмици, за да се ограничи разпространението на вируса, като наред с това се извършва масирано ваксиниране.

Ще трябва наистина да минем на по-висока скорост, но сега знаем, че ще можем да го направим в промишлен план, изтъкна той.

Запитан за доставките на ваксината на "АстраЗенека", които са в центъра на остър спор между Брюксел и Лондон, Бретон повтори позицията на Европейската комисия: "Докато "АстраЗенека" не изпълни задълженията си (към ЕС), всичко, което се произвежда на европейска територия, ще бъде предназначено за европейците".

Facebook logo
Бъдете с нас и във