Банкеръ Daily

Американското разузнаване:

Произходът на коронавируса може никога да не стане известен

Американските разузнавателни агенции смятат, че произходът на коронавируса може никога да не стане известен. Това стана ясно от публикуването на по-пълна версия на доклада относно произхода на вируса, причиняващ Ковид-19, предадоха световните агенции.

Службата към директора за национално разузнаване на САЩ казва в разсекретена версия на документа, че естествен произход и лабораторно изтичане на вируса са и двете вероятни хипотези за това как вирусът SARS-COV-2 първо е заразил хората. Но ведомството обяви, че анализаторите имат разногласия по въпроса кое е по-вероятното от двете и дали може изобщо да бъде направено каквото и да е окончателно заключение.

Докладът също така отхвърля предположенията, че коронавирусът е замислен като биологично оръжие и казва, че онези, които разпространяват тази теория, нямат директен достъп до Института по вирусология в Ухан и са били обвинени в разпространение на дезинформация.

Документът е актуализирана версия на доклада, който администрацията на президента на САЩ Джо Байдън публикува в края на август.

Китай вече разкритикува новата публикация. Говорителят на китайското посолство във Вашингтон Лю Пънюй каза, че това, че САЩ действат, основавайки се на разузнаването вместо на учените относно проследяването на произхода на коронавируса, е пълен политически фарс.

Четири агенции от американската разузнавателна общност смятат с ниска степен на увереност, че вирусът е бил първоначално предаден от животно на човек, а пета агенция смята с умерена степен на увереност, че първата човешка зараза е резултат от лабораторен инцидент, вероятно свързан с експерименти или с боравене с животни в Уханския институт по вирусология, се казва в документа на американското разузнаване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във