Банкеръ Daily

Свят

Прогнозират по-голяма загуба за Ердоган на повторните избори в Истанбул

Турската социологическа агенция Аврасия, позната с това, че прогнозира с най-голяма точност резултатите от местните избори в Истанбул на 31 март, огласи данни от последната си анкета за днешния вот за кмет, който ще се проведе след отмяната на първия. Това направи в социалните медии директорът на агенцията Кемал Йозкираз.

Аврасия прогнозира, че гласовете за кандидата на опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) Екрем Имамоглу ще скочат до 53 на сто.

Подкрепата за кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Бинали Йълдъръм ще бъде около 46,3 процента. Това означава, че кандидатът на опозиционната партия има вероятност да спечели вота с разлика от 6,7 пункта, което ще е доста повече от вота през пролетта, когато разликата беше под 1% - около 14 000 гласа. Тогава около 1,7 милиона избиратели не гласуваха.

По думите на Йозкираз 1,8% от негласувалите през март се очаква утре да подкрепят Имамоглу. Решаващи ще са гласовете на кюрдите.

Близки до тези резултати огласиха преди два дни други две социолагически агенции - Конда и Метропол. Точно обратен резултат прогнозира друга агенция - О Ре Дже (ORC), чиито резултати огласиха проправителствените вестници. Агенцията вещае победа Йълдъръм с около 2%.

Изборните секции в Истанбул бяха отворени тази сутрин в 8.00 часа за повторните избори за кмет. Първите избори на 31 март бяха спечелени от кандидата на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Екрем Имамоглу, който победи с много малка разлика - под 14 000 гласа, кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Бинали Йълдъръм - бивш премиер и приближен на президента Реджеп Тайип Ердоган. Изборите обаче бяха касирани от Висшата избирателна комисия по искане на ПСР.

Общо 10 560 963 души ще могат да упражнят правото си на глас в 31 124 избирателни секции. Гласуването ще приключи в 17.00 часа.

Изборите в Истанбул се разглеждат като тест за популярността на президента Ердоган на фона на икономическия спад, растящата безработица и високите цени на храните

Facebook logo
Бъдете с нас и във