Банкеръ Daily

Свят

Проевропейският кандидат води на президентските избори в Молдова

Мая Санду е лидер на проевропейската "Партия на действието и солидарността".

След преброяването на 99% от бюлетините, проевропейският кандидат за президент в Молдова изненадващо изпревари досегашния проруския настроен президент Игор Донон. Това показват неокончателните резултати от вчерашния първи тур, съобщава Франс прес.

Към момента за Мая Санду са гласували 35.65% от избирателите, а за Додон - 32.96%, по данни от Централната избирателна комисия. А това означава, че на 15 ноември ще има втори тур.
При първите предварителните данни, макар и с малка разлика, водеше Додон - с 35%, а Санду, която е лидер на проевропейската "Партия на действието и солидарността", имаше 32 процента. Тя е получила най-голяма подкрепа от гласувалите в чужбина молдовци - 61% при обработени 40 на сто от протоколите от чужбина, съобщава ТАСС.

Президентът на Република Молдова  (на румънски: Președintele Moldovei) е държавният глава на страната. Той се избира на всеки четири години чрез преки избори, като има право и на едно преизбиране.

От 23 декември 2016 г. страната се управлява от Игор Додон от партията на социалистите, създадена е през 1997 година, когато се отделя от Социалистическата паритя на Молдова. 

 

Република Молдова 

(на румънски: Republica Moldova) е държава в Източна Европа, която граничи с Румъния и Украйна. Молдова е малка страна с площ 33 851 km² и население от 2 681 735 човека. Преди е била част от СССР под името Молдовска ССР. Тя заема района, известен като Бесарабия, както и територии по източния бряг на река Днестър, присъединени през 1940 година. Молдова се обявява за независима страна през 1991 г., но по същото време най-източната ѝ част на свой ред се обявява за независима република под името Приднестровска молдовска република, която остава непризната.

Молдова има около 500 м излаз на река Дунав, но няма излаз на море. Столицата ѝ е град Кишинев с население около 593 000 души. Молдова е парламентарна република. Членка е на ОНД, СТО, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и Организацията за черноморско икономическо сътрудничество, и се стреми към членство в Европейския съюз.

 

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във