Банкеръ Weekly

Свят

Проевропейски "женски" кабинет пое Испания

Испанското правителство на социалиста Педро Санчес, което е с ярко изразен проевропейски характер и с най-голям брой жени в историята на страната, положи клетва пред крал Фелипе Шести.

В кабинета влизат 11 жени, някои от които са на ключови постове (икономика, финанси, отбрана, правосъдие), и шестима мъже освен министър-председателя.

Правителството на малцинството на Санчес е кабинетът с най-малка подкрепа след възстановяването на демокрацията в Испания и анализатори предричат, че ще му е трудно да остане на власт до следващите парламентарни избори през 2020-а. Социалистическата партия има едва 84 депутати в 350-членната Долна камара на парламента.

На фона на подготовката на Великобритания да напусне Европейския съюз и на формирането на популистко правителство в Италия новият испански кабинет е подчертано проевропейски. Показателно за това е поверяването на отговорността за четвъртата икономика в еврозоната на висш кадър на Европейската комисия.

Педро Санчес, който е на 46 години, няма управленски опит. Вторият човек в новото правителство е вицепремиерът Кармен Калво. Експерт по конституционно право, 60-годишната Калво е била министър на културата в периода 2004-2007 година.

Новият министър на външните работи е каталунецът Жозеп Борел - бивш председател на Европейския парламент, който е против отцепването на североизточната област от Испания. Това предизвика безпокойството на някои каталунски сепаратисти. Испанският премиер обеща да започне преговори с новото каталунско регионално правителство, но подчерта, че всяко решение трябва да е в унисон с испанската конституция, според която страната е неделима.

Надя Калвиньо, която от 2014-а е генерален директор за бюджета в Европейската комисия, бе назначена за министър на икономиката. Калвиньо ще работи с друга утвърдена финансистка - Мария Хесус Монтеро, министър на финансите, която досега изпълняваше същите функции в регионалното правителство на Андалусия.

Педро Дуке - първият испански астронавт - стана министър на науката, иновациите и университетите.

На първата си пресконференция като премиер Педро Санчес каза, че Европейският съюз трябва да бъде пространство на икономическа и социална кохезия и че неравенството в него трябва да бъде намалено.

Facebook logo
Бъдете с нас и във