Банкеръ Daily

Свят

Проектът за бюджет за отбраната на САЩ е за 778 млрд. долара

Комитетът по въоръжените сили в Палатата на представителите в Конгреса на САЩ е одобрил почти единодушно проекта за бюджет за отбраната за следващата финансова година (в страната тя започва от 1 октомври) в размер на 778 млрд. долара. Това пише в писмено изявление на председателя на комитета Адам Смит (демократ  от щата Вашингтон).

По време на гласуването, след 14-часово обсъждане на предложението, инициативата е подкрепена от 57 члена на комитета, само двама са били против.

"През тази година проектът на бюджет за отбраната е съсредоточен върху преобразуването на Пентагона, насочено към ефективното сдържане на нашите противници, използвайки при това преимуществата на нови, иновативни технологии и внедрявайки по-икономичен подход в разработката и използването на различни платформи", отбелязва конгресменът във връзка с приемането на инициативата.

Първоначалният, предложен от Адам Смит проект на този бюджет, е бил на  стойност 744 млрд. долара. Припомняме, че администрацията на неговия съпартиец - президентът на САЩ Джо Байдън, през пролетта беше поискала от контролирания от демократите Конгрес за отбранителни нужди 753 млрд. долара. В сряда мнозинството в комитета подкрепи представените поправки за повишение на предложената по-рано от председателя сума до 778 млрд. долара. Бюджетът за отбрана през тази финансова година е в размер на около 740 млрд. долара.

Според текста на документа, американските законодатели смятат да продължат действащите няколко години вече

ограничения за сътрудничество между Пентагона и Министерството на обраната на Русия.

Проектът, в неговия сегашен вид, предлага продължаване с 12 месеца на заложеното още в бюджета за отбраната през 2017 финансова година "ограничение за използване на средства за развитие на двустранното военно сътрудничество между правителствата на САЩ и на Русия до момента, докато министърът на отбрата заедно с държавния секретар не представи отчет в съответните комитети в Конгреса по повод определени действия на Русия". Става въпрос за доказателства, че "Руската федерация е прекратила окупацията на части от територията на Украйна", а също така, че е престанала да предприема действия, които "застрашават суверенитета и териториалната цялост на Украйна и членовете на НАТО". 

Афганистан

По време на обсъжденията на проекта за бюджет законодателите, в това число и някои демократи, са критикували Байдън за това, че неговата администрация е организирала извеждането на войските от Афганистан. Конгресменът Майкъл Уолтц (републиканец от щата Флорида) даже е предложил да се включи в текста на проекта за бюджет на отбраната  фраза, в която да се казва, че Конгресът "е загубил  доверие в способностите на президента Байдън да изпълнява своите задължения в качеството му на главнокомандващ на въоръжените сили на САЩ". Демократическото мнозинство в комитета естествено е отклонило тази поправка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във