Банкеръ Daily

Свят

Продължават тежките боеве между Армения и Азербайджан

Азерски сили в Нагорни Карабах

Арменски и азербайджански сили са разположили тежка артилерия на фона на боевете за отцепническия регион Нагорни Карабах, предаде Ройтерс.

Министерството на отбрана в Баку обяви, че вражеските сили са се опитали да си върнат изгубени позиции с контраатаки и че има боеве край град Физули, а арменската армия е бомбардирала региона на Дашкесан на границата между двете страни, в близост до Нагорни Карабах.

Армения отрече тези съобщения, но съобщи за боеве през цялата нощ, както и че бойците на Нагорни Карабах са отблъснали атаки от няколко посоки по фронтовата линия, предаде БНР.

Отцепническият регион е в Азербайджан, но се управлява от етнически арменци и се подкрепя от Ереван. Той се отдели от Азербайджан по време на война през 90-те г. на 20-и век, но не е признат от никоя страна за независима република.

Настоящите сблъсъци между арменски и азербайджански сили за Нагорни Карабах са най-тежките от 2016 г. и засилиха притесненията за стабилността на Южен Кавказ – коридор за тръбопроводи за петрол и газ за световните пазари.

И двете страни се обвиняват в използването на тежка артилерия в тазседмичните сблъсъци с десетки жертви и стотици ранени.

Азербайджан в неделя съобщи за смъртта на 5-членно семейство, а Армения вчера обяви, че 9-годишно момиче е починало в обстрел, майка й и брат й са ранени.

Ереван обмисля възможността за военно-политически алианс с Нагорни Карабах, съобщи депутатката от управляващия алианс „Моя стъпка“ Лилит Макунц. 

Сирийски бунтовници междувременно съобщиха, че кандидатстват за работа в частна турска компания като граничари в Азербайджан, писа „Гардиън“. 

Говорителят на арменското министерство на отбраната Шушан Степанян съобщи днес, че въоръжените сили на Азербайджан са нанесли удар по военна част в град Варденис, Северна Армения.

От своя страна президентът на Азербайджан Илхам Алиев съобщи, че от началото на боевете в неделя са убити 10 цивилни граждани на страната му.

Германската канцлерка Ангела Меркел призова днес за "незабавно спиране на огъня" в Нагорни Карабах.

В два отделни разговора по телефона с ръководителите на Армения и на Азербайджан Меркел "изтъкна, че има спешна необходимост от незабавно спиране на огъня и връщане на масата за преговори", се казва в комюнике на нейната канцелария. 

"Съседните страни би трябвало да съдействат за мирно решение", подчерта германската канцлерка. Тя увери, че ОССЕ и Минската група, създадена през 1992 г. с цел търсене на решение за конфликта в региона, са "подходящите форуми" за неговото уреждане.

От неделя силите на сепаратисткия анклав, подкрепян от Армения в политически, военен и икономически план, и войските на Азербайджан водят най-кръвопролитните сражения помежду си след 2016 г. По официални данни в боевете са загинали 95 души, включително 11 цивилни, но жертвите може да са повече.

Очаква се Съветът за сигурност на ООН да се събере на извънредно заседание при закрити врата в 21 ч. по Гринуич днес (полунощ българско време), за да обсъди ситуацията, казаха дипломатически източници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във