Банкеръ Daily

Свят

Продължават проблемите с тока и водата след бедствието в Халкидики

Продължават проблемите с електрозахранването и снабдяването с вода на част от полуостров Халкидики, предаде БНР. Българите, които имат имоти, засегнати от урагана, могат да получат обезщетение за щетите, като се обърнат към общината.

Втори ден без ток и вода са районите от Неа Муданя до Касандра на първия ръкав на полуострова. Хотелите са снабдени с генератори и няма проблем за обслужването на туристите. Изключително трудно е положението на туристите, които са настанени в частни квартири, вили, както и за жителите на тази част на Халкидики. Магазините не работят, заведенията също. Хората трудно се снабдяват с храна.

Екипи на компанията по електрозахранване работят денонощно и обещават да възстановят подаването на ток късно тази вечер или до утре сутрин. Министърът на енергетиката и околната среда Кости Хадзидакис се обърна за помощ към правителството на Белгия за изпращане на генератори. В същото врече тече описването на щетите от техническите екипи.

Част от туристите, които са в края на почивката, си заминават, но масово напускане и анулиране на резервации не се отчита, защото хотелите не са засегнати от бурята.

Красимир Серафимов, първи секретар на генералното ни консулство Солун, сподели за БНР, че в момента електрозахранването е възстановено в източната и централната част на Халкидики и на ръкава Ситония. 

"Обажданията, които сме имали в консулството, бяха основно свързани с липсата на комуникации, които бяха поради прекъсването на електрозахранването. Не сме имали обаждания до момента за искане за възстановяване на щети и предявяване на такива искания, но гръцката държава работи в това направление - да може да окаже необходимото съдействие….Имахме обаждания от хора, които бяха с личните си автомобили и се интересуваха каква е перспективата в близките часове да бъде възстановено електрозахранването, така че да си направят сметка дали да продължат своята почивка, или да се връщат в България", сподели Серафимов.

По отношение на организираните екскурзии, връщането ще стане съобразно възможностите на съответните туроператори, смята Серафимов. За момента обаче не са постъпвали сигнали.

В събота и неделя също се очаква лошо време.

Facebook logo
Бъдете с нас и във