Банкеръ Daily

Свят

Продължава търсенето на оцелели под моста в Генуа

Спасителите продължиха и тази нощ издирването на оцелели под отломките от автомобилния мост в Генуа, който се срути във вторник, съобщи Франс прес.

Под светлините на мощни прожектори спасителните екипи работят без почивка насред огромните блокове бетон и парчета желязо с помощта на кучета и багери.

По последни данни загиналите при злополуката са 39, а ранените 16, от които 9 в тежко състояние. Има обаче и хора в неизвестност.

Три деца на възраст от 8 и 13 години са сред загиналите, също както трима млади французи, трима чилийци и един колумбиец.

"Има надежда спасителите да открият още няколко оцелели, но с напредването на времето става все по-трудно", каза за АФП Рикардо Шуто, командир на карабинерите в провинция Генуа.

Италианският премиер Джузепе Конте обяви извънредно положение за срок от 12 месеца в района около Генуа.

Конте заяви на пресконференция в Генуа, че е взел решението след искане на местните власти и подчерта, че са деблокирани 5 милиарда евро от националния фонд за извънредни ситуации. "Това е първа мярка на правителството пред лицето на тази трагедия", подчерта той.

Освен това в страната ще бъде обявен национален траур. Предстои да бъде определен денят, който ще съвпадне с погребението на жертвите, добави премиерът.

Конте отправи и критики срещу Аутостраде пер л'Италия (Autostrade per l'Italia), оператор на срутилия се вчера мост, който е част от управлявана от предприятието отсечка на магистралата. Премиерът заяви, че Аутостраде пер л'Италия е носела отговорност да гарантира сигурността на моста и правителството няма да чака резултатите от криминалното разследване, преди да предприеме действия.

По-рано министърът на транспорта Данило Тонинели каза, че Аутостраде пер л'Италия трябва да загуби концесията си за магистрала А10 и да й бъде наложена тежка глоба.

Facebook logo
Бъдете с нас и във