Банкеръ Daily

Свят

Продължава поставянето на тръбите за "Северен поток - 2"

Корабът "Фортуна" продължава да работи по поставянето на тръбите на "Северен поток - 2" в териториалните води на Германия след като Федералното ведомство по морско корабоплаване и хидрография е разпоредило за незабавното изпълнение на даденото разрешение за строителство на двукилометровия участък в изключителната икономическа зона на Германия. За това съобщава агенция DPA, позовавайки се на представител на компанията оператор Nord Stream 2 AG.

На 17 май регулаторът е разпоредил незабавно изпълнение на даденото на 14 януари разрешение. От Федералното ведомство уточняват, че засега е разрешено, само поставянето на тръбите за "Северен поток - 2" на морското дъно, а монтажните работи ще могат да започнат по-късно - в края на май.

Проектът "Северен поток - 2" предвижда строителството на две тръби на газопровода с общ капацитет от 55 млрд. куб. м на година от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Работите бяха преустановени през декември 2019 година след като швейцарската компания Allseas се отказа да работи по поставянето на тръбите заради възможни санкции от страна на САЩ. От декември миналата година строителството на газопровода беше възобновено след едногодишна пауза. "Северен поток - 2" към момента е готов на 95 процента.

 

Санкции

На 21 май САЩ наложиха  санкции срещу руските организации и кораби, които участват в строителството на газопровода "Северен поток - 2". В черния списък попаднаха три организации и 13 кораба, в това число "Академик Черский" и "Балтийский исследователь". Но тези ограничения не засегнаха оператора на тръбопровода Nord Stream 2 AG и неговото ръководство. "Това решение е "продиктовано от националните интереси на САЩ", коментира държавният секретар Антъни Блинкен.

От съобщението на Министерството на финансите на САЩ става ясно, че в списъка със санкционираните кораби на Русия, участващи в строителството на тръбопровода, са още "Артемис оффшор", "Бахтемир",  "Финвал", "Капитан Беклемишев", "Мурман", "Нарвал", "Сивуч", "Спасатель Карев", "Умка", "Владислав Стрижов" и "Юрий Топчев".

Facebook logo
Бъдете с нас и във