Банкеръ Daily

Свят

Продължава издирването на Боян Петров

И днес продължава издирването на алпиниста Боян Петров, който е в неизвестност от 3 май под връх Шиша Пангма в Хималаите. Тази сутрин в 6.30 часа местно време трима от китайските спасители са тръгнали нагоре. В момента са почти до Лагер 1. Това каза в интервю за БНР Деян Петков, който организира експедициите на Боян Петров. 

"Времето не е добро, но те се движат, напредват, макар и бавно. Днес ще стигнат Лагер 1 и ще се опитат да се качат на Лагер 2", добави той. 

Засега няма да бъде използван хеликоптер в издирвателната акция заради силен вятър, съобщи Петков: 

"Опитваме се, докато е лошо времето, да получим разрешение от китайската страна за навлизане на непалски хеликоптер на китайска територия". 

"Подобряване на времето се очаква след 12 май и евентуално тогава може да се облети теренът", каза още той. От непалската страна са съобщили, че имат готовност за предоставяне на хеликоптер, който да лети на височина над 5000 м. Външното ведомство е поискало разрешение от китайските власти за включването му в издирването на Боян Петров, съобщи министър Екатерина Захариева, която коментира закъснението, с което българските власти научават за изчезването на Боян. 

Петков потвърди, че вчера спасителите са достигнали до Лагер 1 и не са открили Боян: 

"Ако днес не могат да стигнат до Лагер 2, ми казаха, че ще опитат да спят на Лагер 1, но пак е по тяхна преценка спрямо времето и ситуацията на място“. 

Деян Петков обясни, че всичко зависи от метеорологичните условия в планината: 

"Ако времето позволява, е съвсем възможно дори до ранния следобед да се стигне до Лагер 2. Тъй като днес времето не е хубаво, предполагам, че ако стигнат Лагер 2, ще бъде в много късен час“. 

В издирването на алпиниста Боян Петров се включва и екипът от шестима професионални планински спасители, който от вчера се движи по трасето към връх Шиша Пангма. В момента екипът се намира на около 6000 м надморска височина, където изчаква подобряване на времето. Той бе сформиран със съдействието на китайските и на тибетските власти по настояване на външното ни министерство. 

Д-р Карина Сълова е изкачила върха през 1999 година и познава терена. Тя познава и лично Боян Петров. Описва го като човек с изключителна мотивация, търпение, упоритост, знания, сръчност и способност да преценява обстановката. По думите й, Лагер 1 е на височина 6400 м, а вторият в областта на 7000 м и ако Петров не е надминал височина 7000 метра, има реални шансове да е добре: 

"Тревожи ме факторът време - броят дни, в които той е на височина. Зоната между 7000 и 7800 м е зона на временнаадаптация и там човек може да изкара не повече от няколко дни, докато в зоната до 7000 м – той може да прекара дори няколко седмици, което ми дава надеждата, че ако е добре оборудван с храна и инсулин, той може да изчака. Надявам се да бъде в Лагер 2“. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във