Банкеръ Daily

Свят

Продължава да бушува пожарът край Чернобил

Украинските пожарникари хвърлиха вчера почти 400 тона вода върху горския пожар в затворената зона около бившата ядрена централа в Чернобил, но вече десето денонощие не могат да спрат разпространението на пламъците. Това съобщи днес украинската държавна служба по извънредните ситуации, предаде ТАСС.

Все още горят тревите и горската постеля в отделни огнища на територията на три лесничейства. В пожарогасенето участват 366 души с 88 единици техника, включително 3 самолета Ан-32П и 3 хеликоптера, хвърлили вчера 370 тона вода, се казва в съобщението.

Радиационната обстановка в Киев и Киевска област по данни на спасителните служби е стабилна, експозиционната доза и съдържанието на радиоактивни вещества във водата не надхвърлят допустимите стойности.

Пожарът избухна на 4 април в гората край Чернобил и се разпростря на 20 хектара в залесена зона близо до централата, а в друга зона обхвана 90 хектара. Първоначално радиацията в района се покачи с 16 пъти над нормата. Общата площ на блокираната зона около АЕЦ възлиза на близо 2600 кв. километра. В тези местности горските пожари не са рядкост, които се свързват с "паленето на треви от страна на несъзнателни граждани".

Украинската полиция съобщи, че е задържала 27-годишен жител на село недалеч от Киев, заподозрян като виновник за сегашните пожари. Образувано е наказателно дело и случаят се разследва.

Facebook logo
Бъдете с нас и във